top of page
og-voima.png

Voima

Lopettamisen jälkeisten haittojen yleisyydestä ei ole tilastoja, mutta yksittäisiä tutkimuksia on tehty. Koska ongelmat osuvat intiimille elämänalueelle, niistä ei välttämättä kehdata kertoa terveydenhuollossa tai ilmoiteta esimerkiksi lääkkeiden sivuvaikutuksista tietoa keräävälle ja samalla henkilötietojen ilmoittamista vaativalle Fimealle. Hoitoon hakeutumista voivat vaikeuttaa myös huonot kokemukset aiemmista hoitokontakteista. Potilaat pelkäävät, että että ongelmia vähätellään ja niiden sanotaan johtuvan masennuksesta.

Julkaistu 9/1/2024

PSSD.jpg

Helsingin Sanomat

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että oireyhtymä on todellinen, vaikkakin harvinainen. He korostavat, että SSRI-lääkkeen käytön lopettamisen jälkeinen tunnottomuus ei ole psyykkinen masennuksen aiheuttama tila, vaan ensisijaisesti neurologinen eli hermostollinen häiriö. PSSD:n tunnustaminen ei tarkoita masennuspotilaiden lääkehoidon kritisointia.

Eräs asiantuntija huomauttaa, että kun lääkkeen yleiset sivuvaikutukset jäävät pysyviksi, ne eivät enää ole sivuvaikutuksia vaan lääkkeen aiheuttama haitta.


”Sairaus aiheuttaa psyykkistä haittaa, mutta sen alkuperä ei ole psyykkinen. Sellaista leimaa potilaat eivät ansaitse.”

Julkaistu 21/12/2023

Rapport.jpg

Rapport

Mielialalääkkeet ovat maailman käytetyimpiä lääkkeitä. Niinpä niistä on kertynyt paljon kokemusta, ja näiden kokemusten joukossa odottamattomia sivuseurauksia. Toimittaja Jani Kaaro käsittelee artikkelissa muutamia lääketieteellisiä tapauskertomuksia.

Julkaistu 25/5/2023

HBL.png

HBL

Sukupuolielinten alueen tunnottomuus on yksi PSSD:n tärkeimmistä merkkiaineista ja erotusdiagnostisista piirteistä. Lisäksi potilaat kärsivät erektiohäiriöistä, kyvyttömyydestä kiihottua ja anorgasmioista.


Potilaat kuvaavat usein myös paineen tunnetta päässä, dysautonomiaa ja derealisaatiota, joita he eivät kokeneet ennen lääkkeen aloittamista.

Julkaistu 11/4/2023

Helsinginsanomat.jpg

Helsingin Sanomat

"En ole saanut apua terveydenhuollosta, sillä lähetteet erikoissairaanhoitoon on toistuvasti hylätty. Ihoni tunnon alenemaa ei suostuta edes tutkimaan, vaikka sitä voisi mahdollisesti hoitaa — monilla tuntemillani PSSD-potilailla on diagnosoitu tulehduksellinen ohutsäieneuropatia.

PSSD:n tutkimiseen ja hoitoon on osoitettava resursseja. Milanon yliopiston professori Roberto Melcangi tarjoaa neurologian alalle Suomeen tutkimusyhteistyötä kliinisen potilastutkimuksen merkeissä. Pyydän että tähän mahdollisuuteen tartutaan."

Julkaistu 6/4/2023

Savon Sanomat

"Nykyisin en enää pysty edes seurustelemaan monien oireideni takia. En tiedä, voinko koskaan perustaa perhettä, pystynkö enää opiskelemaan tai käymään töissä. Oireitani ovat jatkuva väsymys, yleinen anhedonia, mielihyvän kokemusten puute, erittäin vaikea tunnottomuus joka puolella kehoa ja mittavat seksuaalihaitat.

Ennen lääkkeitä olin ihan tavallinen nuori tyttö, enkä kärsinyt yhdestäkään edellä mainituista oireista. Asiat, jotka olivat ennen normaaleja, ovat nykyisin enää vain kaukainen haave."

Julkaistu 31/3/2023

Savonsanomat3.jpg

Savon Sanomat

"Minulle määrättiin yli 20 vuotta sitten SSRI-lääkkeitä, ja olen kärsinyt niiden aiheuttamista haitoista siitä saakka. Lääkkeet aloitettuani yhteydet aivojen ja sukuelinten välillä katkesivat ja kehoni tuntoaisti alentui niin merkittävästi, että menetin seksuaalisuuteni. Tilanteeni ei ole parantunut, vaikka olen ollut yli vuoden ilman lääkkeitä."

Julkaistu 31/3/2023

Savonsanomat.jpg

Savon Sanomat

Kyseessä on SSRI- ja SNRI-mielialalääkkeiden aiheuttama sairaus, jonka oireisiin kuuluu seksuaalisen halun voimakas väheneminen, mutta usein se katoaa potilaalta kokonaan.

Lähes kaikki potilaat kokevat myös tunteiden latistumista, kyvyttömyyttä kokea mielihyvää asioista, jotka sitä yleensä tuovat, sekä vaikeuksia kognitiivisissa toiminnoissa eli ajattelussa, havaitsemisessa ja muistamisessa. Usein kuvataan myös muita neurologisia vaikeuksia.

Julkaistu 30/3/2023

Iltalehti.jpg

Iltalehti

Antti kuvailee kuinka essitalopraamilääkitys aiheutti hänelle erilaisia haittavaikutuksia, jotka pahenivat lopetuksen jälkeen.

"Tapahtui heilahdus parempaan ja sitten syvä pudotus, josta en ole tähän päivään mennessä toipunut."

 

Kaksi viikkoa masennuslääkkeen lopettamisen jälkeen lääkityksen aikana alkaneet oireet iskivät takaisin moninkertaisina. Antille kehittyi tasapainohäiriöitä ja näköhäiriöitä. Hänen kognitiiviset taitonsa heikkenivät huomattavasti. Samalla hänen seksuaaliset halunsa katosivat kokonaan.

Julkaistu 27/12/2022

bottom of page